MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Vinařská stezka Podluží [ Cyklotrasa ]

Cesta nejjižnějším koutem země
Vinařskou stezku Podlužím přivítají ti, kteří neradi zdolávají kopce. Cyklistické trasy nejjižnější vinařskou oblastí, která svou rozlohou patří spíš ke středně velkým, vedou totiž převážně rovinami, přes osmnáct vinařských obcí.
Kdo ale chce projet celou trasu vinařské stezky Podlužím, bude muset pořádně šlápnout do pedálů nebo si ji rozdělit na víc částí a dnů. Měří totiž 113 kilometrů a po znojemnské je vůbec nejdelší z devíti zatím vyznačených vinařských stezek. Vzdálenosti mezi jednotlivými sídly jsou totiž poměrně velké a navíc severní část trasy projede i mutěnickou vinařskou oblastí. Komu se přece jen zdá tolik kilometrů příliš, může absolvovat jen některé ze tří okruhů, jež trasa nabízí.
Vhodným místem pro start je Břeclav, dopravní uzel, kam se snadno dostanete vlakem nebo třeba autem. Po nábřeží Dyje vede trasa pětikilometrovou stezkou k zámku Pohansko a tady kopíruje zdejší naučnou stezku. Místo je vhodné k odpočinku a přohlídce archeologické expozice.

Trasa dál pokračuje lužním lesem do Lanžhota a odtud na sever podél toku říčky Kyjovky srdcem celého Podluží, obcemi Kostice, Tvrdonice, Týnec, Moravská Nová Ves a Mikulčice. Stezka úmyslně nevede nejkratší trasou, ale v obcích kličkuje, aby zavedla cyklisty k místním pamětihodnostem - sklepním uličkám. Jen čtyři kilometry z Mikulčic je to ke staroslovanskému hradisku Valy.
Místní komunikací podél železniční tratě vine vinařská stezka Podluží Lužice, zanedlouho, po sedmatřiceti kilometrech, pokračuje k hodonínskému zámka. Zdatnější mohou pokračovat dál k severu přes Rohatec, borovými lesy na píscích do Vacenovic, k nejsevernějšímu bodu trasy a také poloviny cesty. Vinice, kterými projíždíme do 'fotbalových' Ratíškovic a 'hornických' Dubňan, už patří mutěnicé vinařské oblasti. V úseku Vacenovice - Dubňany je naše cesta shodná s trasou Páteřní Moravské vinné stezky.
Další úsek vede kolem Nálezného rybníka lesem Doubrava po cestě Nová Hajdová k rybniční soustavě na říčce Kyjovce a podél ní a později přímo po hrázi mezi rybníky, pokračuje do Dolních Bojanovic zpět do vinařské oblasti Podluží. Pohodlná rovina se tady začne mírně zvedat přes obce Starý Poddvorov a Nový Poddvorov. Z kopců, zvaných příznačně Roviny, sjíždí trasa mezi vinice do známé sklepní uličky Nechory v Prušánkách. Kdo má ještě i zde, po osmdesáti sedmi kilometrech sílu pokračovat, má před sebou závěrečné rovinaté finále mezi ropnými věžemi do Moravské Nové Vsi. Za nadjezdem odbočuje vinařská stezka vpravo po místních komunikacích přes obec Hrušky, zdejší sklepní uličkou kolem areálu podzemních zásobníků plynu směřuje do Staré Břeclavi.
Máli být okruh úplný, zbývá zdolat posledních devět kilometrů po místních komunikacích kolem břeclavského zámku, Kančí oborou do Charvátské Nové Vsi a přes Poštornou zpět do centra Břeclavi k nádraží.
Po takovém dni si každý večer ve vinném sklepě zaslouží. A je z čeho vybírat: staré viniční tratě nad nivou říčky Kyjovky produkují kvalitní révu především bílých odrůd veltlínské zelené, ryzlink rýnský a ryzlink vlašský, z modrých odrůd zachutná zejména svatovavřinecké a frankovka.

Zajímavá místa v Podluží

Pohansko
Archeologická expozice, umístěná v empírovém zámečku, prezentuje výsledky výzkumu
zdejšího hradiště z doby Velkomoravské říše (otevřeno je od dubna do října, úterý až neděle, od devíti do sedmnácti hodin).

Lanžhot
Nejjižnějsí moravská obec, jejíž katastr zasahuje až k soutoku Dyje a Moravy na hranici České republiky, Slovenska a Rakouska. Národní rezervace Ranšpurk a Cahnov chrání části lužního lesa pralesovitého charakteru. Obec má bohatou tradici lidových zvyků.

Tvrdonice
Centrum folkorního dění na Podluží. Vždy poslední víkend v květnu se ve zdejším areálu konají národopisné slavnosti Podluží v písni a tanci.

Týnec
V obci, která má zajímavou polohu ve svahu nad říčkou Kyjovkou, je asi padesát vinných sklepů.

Moravská Nová Ves
Druhá největší vinařská obec Podluží. Asi sto sedmdesát vinných sklepů je rozmístěno v lokalitách u nádraží, v ulici Výmol a Zátiší. V obci vzniklo první sdružení vinařů, které se zaměřilo na výrobu vysoce jakostních vín (Collegium Vinitorum).

Mikulčice
Jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Česku. V lokalitě Valy byly objeveny pozůstatky slovanského hradiště a města ze sedméno století, v devátém století vrcholné centrum Velkomoravské říše. V areálu je stálá expozice a prohlídková trasa. Rodiště skladatele Fanoše Mikuleckého, autora písní Vínečko bílé, V širém poli studánečka aj.

Hodonín
Okresní město, významný hraniční přechod. Barokní zámeček z roku 1642 je dnes sídlem Masarykova muzea se stálou expozicí věnovanou osobnosti prvního československého prezidenta a fistorii města. Farní kostel sv. Vavřince ze třináctého století.

Rohatec
Významnou památkou je raně gotická kaple z doby kolem roku 1300, která je pozústatkem kněžiště kostela. Vinné sklepy tvoří osadu Slavičín.

Dolní Bojanovice
Dominantou obce je barokní kostel sv. Václava z roku 1743

Prušánky
Největší vinařská obec oblasti. K rozvoji vinařství v obci přispěli habáni, kteří v obci působili v šestnáctém století. Vinné sklepy tvoří unikátní osadu, zvanou Nechory.

Břeclav
Okresní město, dopravní uzel a výnamný hraniční přechod. Východiště do Lednicko-valtického areálu a do Podluží. Zámek, kostel sv. Václava, existenci významné židovské obce připomíná nově rekonstruovaná synagoga a židovský hřbitov.


Nástupní místa
Výhodným východištěm je dopravní uzel Břeclav. Začít však můžete také v hodonínské nebo v některé z železničních stanic na trati Břeclav - Přerov, kterou vinařská stezka Podlužím míjí: Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice nebo Rohatec. Tato trať také případně umožní zkrácení trasy. Začít můžete i přímo od vinného sklepa, kde jste si předem zajistili ubytování.

Na co dát pozor
Cesta vede většinou po místních komunikacích nebo málo frekventovaných silnicích třetí třídy a je poměrně bezpečná. Zvýšenou pozornost věnujte křížení frekventované silnice I/55 v Rohatci, Moravské Nové Vsi a Staré Břeclavi. Frekventované jsou také úseky ve městech, především z Poštorné do Břeclavi a v Hodoníně z centra až po odbočku na Rohatec. Celá trasa vede po zpevněných komunikacích různých kvalit povrchu, nezpevněný je kilometrový úsek v lese mezi Rohatcem a Vacenovicemi a krátký úsek mezi Břeclaví a Charvátskou Novou Vsí.
Značení
Vinařská stezka Podlužím je značena standardními žlutými cykloturistickými značkami s tmavě oranžovým logem vinařské stezky (stylizovaný vchod do vinného sklepa). Stejná barva je použita také na obálce cykloturistické mapy vinařské oblasti Podluží.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 276 org. 2, 06.12.2008 v 18:03 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání