MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Renesanční radnice [ Měšťanský dům nebo stavba ]

Budova renesanční radnice nacházející se na západní straně náměstí byla postavena na základech dvou gotických domů. Budova je poprvé připomínána v polovině 15. století. V roce 1525 byla k radniční budově přistavěna renesanční radniční věž. Po požáru v roce 1610 byla přestavěna italským stavitelem Carolem Valmadin a ozdobena sgrafity. V průčelí věže stojí postavy dvou 4,80 m vysokých obrů, rolandů, v římské zbroji. Do nároží radniční věže byli umístěni v roce 1641. Do horní části věže byly v roce 1789 umístěny věžní hodiny. Radnice byla několikrát přestavována a postupem času měnila svoji tvář. Poslední a nejvýznamnější přestavba byla provedena v roce 1912, kdy byla zrestaurována v předcházejících letech silně poškozená sgrafita.

Fasáda věže je ozdobena plastickým městským znakem v podobě z roku 1759. Věž je zakončena ochozem a barokní bání s lucernou. Poslední rekonstrukce stavby byla provedena v roce 2002. V podloubí radnice je zachováno okno do mazhauzu domu s pozdně gotickým portálem. V ostění slavnostního vchodu jsou umístěny český a slezský loket, které jsou dokladem bohaté obchodní činnosti města v dávno minulých dobách.

Za pozornost stojí i velká plastická mapa Krkonoš z roku 1933 pocházející od R. Bienerta z Liberce, provedená v měřítku 1: 25.000.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://hostinne.info

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 31.08.2004 v 12:59 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání