MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Rusava [ Město nebo obec ]

Rusava, Valašská architektura

Valašská obec Rusava leží v srdci Hostýnských vrchů, jejichž nejznámějším místem je vrch Svatý Hostýn, nejnavštěvovanější mariánské poutní místo na Moravě a nejpamátnější místo po Velehradě.

Založení obce je datováno v dubnu roku 1657, kdy po valašských bouřích ve Vsetíně, zde byli převezeni zdraví zajatci, kterým byla udělena milost.

Zakládací listina obce je opatřena pečetí hraběte Jana z Rottalu, který byl v té době majitelem holešovského a bystřického panství a podle ní se nově založená obec jmenovala Rottalowice. Původními obyvateli byli Valaši, kteří si sebou přinesli svoji víru a valašsko pastýřskou kulturu. Významnou osobností, která za svého působení na Rusavě přispěla k jejímu duchovnímu i vzdělanostnímu rozvoji, byl slovenský evangelický kazatel, humanista a pedagog Daniel Sloboda. Poklidnou dědinu s bohatou a vzácnou květenou si zamilovali také význačné osobnosti kulturního života jako spisovatel František Táborský, malíři Adolf Kašpar, František Ondrúšek, Ludvik Schneiderka a další.

Dnes má obec Rusava 600 obyvatel, v katastru obce je na 600 rekreačních chat a 10 větších rekreačních zařízení s celoročním provozem a kompletními službami v oblasti turistického ruchu. Okolní kopce dosahují výšky od 400 do 736m nadmořské výšky vrchem Svatý Hostýn. Klidná obec a její okolí jsou vhodné pro milovníky lyžování. Zdejší ovzduší je přirovnáváno k ovzduší Vysokých Tater a lékaři doporučován k pobytu pro pacienty astmatiky. Mezi rekreační vybavenosti obce patří přírodní koupaliště se solárním ohřevem vody, vodní plochy ke koupání a rybaření, kempinková stanoviště, fotbalové a tenisové hřiště, v zimě lyžařský vlek s umělým osvětlením.

Návštěvníci obce mohou dále navštívit vrch Svatý Hostýn, zříceninu hradu Křídlo, jeskyňku Čecheřinku a muzeum obce.

Okolí skýtá výlety do Zlína, Luhačovic, Kroměříže, Olomouce a Svatého Kopečku, Velehradu u Uherského Hradiště a další. V době, kdy se nemohlo jezdit do zahraničí, si lidé stavěli chaty. Proto je dnes v naší oblasti, v katastru obce Rusava 426 chat. Tedy chat je o 181 více než obydlených domů.

KONTAKTNÍ ADRESA:

OÚ Rusava
Rusava 248
768 84 Rusava
Česko (CZ)
tel: (+420) 573 392 066
fax: (+420) 573 392 066

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.Rusava.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 145, 21.09.2021 v 12:13 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání