MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Valašské Meziříčí [ Město nebo obec ]

Historie:
První zmínka o Meziříčí pochází z roku 1297. V sousedství byla založena obec Krásno, roku 1491 povýšená na městečko. V roce 1924 se spojily ve Valašské Meziříčí.

Poloha :

Město leží na soutoku řek Rožnovská a Vsetínská Bečva. Svou polohou představuje vstupní bránu do pohoří Moravskoslezské Beskydy.

Zajímavosti :

Dominanta města - obnovený zámek Žerotínů. Náměstí s renesanční budovou radnice, měšťanským domem U Apoštolů a morovým sloupem. Empírový zámek Kinských a nedaleká krásenská radnice. Z církevních památek farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Jakuba a dřevěný kostel Nejsvětější Trojice s lapidáriem (otevřen pouze v červenci a srpnu). Hvězdárna, Moravská gobelínová manufaktura a Muzeum valašských strašidel.

Turistika :

Naučné stezky Tomáše Garrigue Masaryka a Jana Karafiáta a jeho Broučků. Muzeum regionu Valašsko, sídlící v zámku Kinských, nabízí expozici skla, gobelínů, historie města i krátkodobé výstavy.Oblíbeným cílem turistů je Valašské muzeum v přírodě v nedalekém Rožnově pod Radhoštěm, horské středisko Poustevny v Beskydách, přehrada Bystřička, Hranická propast a lázně Teplice nad Bečvou.

Sport :
Valašské Meziříčí je město s bohatou sportovní tradicí i nabídkou. K dispozici je letní stadion se dvěma fotbalovými hřišti a atletickou dráhou. V sousedství stojí letní koupaliště, nově zastřešený zimní stadion s kuželnou, tenisové dvorce a haly na bowling a tenis. Na řece Bečvě je loděnice se slalomovou dráhou. Hlavními sportovními akcemi jsou Valašská rallye a mezinárodní tenisový turnaj žen Deza Trophy.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME


Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 18.11.2021 v 23:51 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání