MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Turistická trasa Vodopády Bílé Opavy [ Turistická trasa ]

Název trasy : Vodopády Bílé Opavy
Typ : pěší
Náročnost : náročná
Čas.náročnost : polodenní

Aktualizace : 24.7.2002
Restaurace :
Info o trase : Délka Délka čas
11,5 km 0 hodin

Převýšení Snížení


Nejnižší bod Nejvyšší bod


Průchodnost
trasy : Celý rok Léto Zima



Popis trasy:
Délka: 11,5 km
Náročnost: fyzicky náročná trasa s velkým převýšením a prudkým stoupáním
Občerstvení: Karlova Studánka, chata Barborka
Od autobusové zastávky projdeme lázeňským centrem Karlovy Studánky okolo pitného pavilónu na konec obce, kde se nachází geologická expozice a umělý vodopád. Pokračujeme po žluté značce přes most, odbočíme doleva na lesní cestu a stoupáme stále prudčeji proti toku Bílé Opavy k protipovodňové hrázi až na palouček.
U chatky ochranářů zaplatíme mírný poplatek na údržbu trasy a nastoupíme na naučnou stezku divokým údolím. Sledujeme žlutou značku, cesta se stává namáhavější, dostáváme se do hlubokého kaňonu s příkrými stěnami, na jehož dně vody Bílé Opavy vytvářejí četné stupně a vodopády, z nichž nejvyšší dosahuje výšky 8 m. Stále prudce stoupáme po schůdcích a přes můstky. Přejdeme poslední můstek a vyšplháme po úbočí k rozcestí Nad Vodopády, kde se znovu připojí modrá značka, po níž pokračujeme kolem nástupní stanice vleku k horské chatě Barborce, která leží na jižním svahu Pradědu. Od chaty je pěkný pohled na skalní hradbu Petrových kamenů opředených pověstmi o čarodějnicích.
Cesta zpět vede zpočátku po stejné trase s tím, že celou zpáteční trasu absolvujeme po modré značce, z níž uvidíme hloubku údolí Bílé Opavy s hučícími vodami pod námi. Přijdeme do klimatických lázní Karlovy Studánky s prameny železité kyselky a čistým horským ovzduším, které bývá označováno jako nejčistší ve střední Evropě.
(Zdroj: Jena - Nejkrásnější cykloturistické a turistické výlety)

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 56, 23.07.2003 v 08:48 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání