MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Myslivecké sdružení NIVA [ Sdružení nebo spolek ]

Myslivecké sdružení NIVA
Myslivost nelze zužovat na pouhé lovectví s výsledným produktem zvěřinou, či trofejí. Myslivost to je na prvním místě péče o zvěř včetně jejího životního prostředí. Myslivci loví pouze své příchovky (přírůstky) a neohrožují vyhubení žádného druhu zvěře. Již zakladatel novodobé české myslivost profesor Antonín Dyk dal myslivcům kréd: "Co Bůh stvořil, to cti a opatruj, to myslivče je první zákon tvůj". Myslivost je součástí naší národní kultury a myslivci chtějí spolupracovat se všemi občany výsledkem čeho by měla být zachovalá příroda s místem pro všechny druhy rostlin živočichů a také občanů.

Myslivost v české republice je řízena zákonem a prováděcími vyhláškami‚ které musí vykonavatel práva myslivosti — myslivec plně dodržovat. Složením zkoušek a získáním loveckého lístku ještě neznamená, že se jeho držitel stal opravdovým myslivcem. Tak jako v jiných oborech lidské činnosti, tak i v myslivosti se musí každý zdokonalovat‚ poznávat přírodu, zvěř, využívat nové poznatky výzkumu atd. Myslivec se učí po celý svůj život.

Myslivecká společnost NIVA Bojkovice vykonává právo myslivosti v honitbě pronajaté od Honebního společenstva Bojkovice. Její výměra je 1 568 ha. Podle jednotlivých kultur je v této ploše zastoupeno 767 ha zemědělské půdy, 65 ha lesa, 6 ha ostatních ploch a 46 ha ploch vodních. Normované kmenové stavy zvěře se kterými se plánovitě hospodaří jsou stanoveny na zajíce 70 ks, bažanta obecného 45 ks, zvěř srnčí 75 ks, mufloní 16 ks, daňka skvrnitého 8 ks a zvěř černou 8 ks. Lov této zvěře se provádí na základě schválených plánů nám nadřízeným orgánem a po jeho provedení musí být kmenový stav zachován.

Mimo výše uvedenou zvěř se v raší honitbě můžete setkat s dalšími jedenácti druhy zvěře, kterou lze ze zákona lovit. Jedná se o jelena evropského, straku obecnou, vránu, holuba hřivnáče, kachnu divokou, jezevce lesního, kunu lesní a skalní,ondatru pižmovou, lišku obecnou a v některé z lokalit snad i králíka divokého.

Tyto druhy zvěře mají povolenou dobu lovu v určitém ročním období, to znamená, že se neloví celoročně. Výjimkou je liška a sele prasete divokého, kde je lov povolen celoročně. Mimo tuto zvěř, která se může ze zákona lovit, vyskytují se u nás celoročně hájené takřka všechny druhy sov včetně výra velkého, sluky lesní, z pernatých dravců dále krahujec obecný, poštolka, jestřáb lesní, káně lesní. V zimních měsících se můžeme setkat s některými dalšími dravci na jejich stěhování do mírnějšího - teplejšího podnebí. Nejznámější z nich je káně rousná. Celoročně je také hájena sojka obecná, zimní host havran polní a dříve velmi vzácný a dnes přemnožený krkavec velký. Připočteme-li k tomu pravidelný pobyt čápa bílého a černého a celoročně se vyskytující volavku popelavou nemůžeme se divit tomu, že po prudkém poklesu stavů drobné zvěře pernaté i srstnaté koncem 70tých a počátkem 80tých let minulého století, se tato zvěř i přes pomoc člověka - myslivce nemůže vzpamatovat. Nejvíce na výdobytky moderní doby a civilizace doplatila dříve nejhojnější a pro zemědělce nejužitečnější koroptev polní. Dnes se stává nejenom u nás zvěří velmi vzácnou.

Prvořadou povinností 27 členů kolektivu naší myslivecké společnosti je chov a ochrana zvěře, což spočívá v lovu zákonem povolených predátorů, v budování přikrmovacích zařízení, v zajišťování krmiva pro zimní přikrmování. Několikrát jsme do honitby vypouštěli bažanta obecného, máme zájem navrátit v početnějším stavu do přírody i koroptev, i když tato není pro nás lovnou zvěří. Součástí myslivosti a já říkám, že na místě posledním, je i lov zvěře užitkové. Drobnou - bažanta a zajíce nelovíme u nás řadu let. Odlov je prováděn u zvěře spárkaté a to převážně individuálně. Společné vycházky pořádáme pouze na lov mladé zvěře černé a zvěř dravou. Lov je nejenom časově náročná záležitost, ale vyžaduje i odbornost. Z chovu se musí v první řadě odlovit kusy slabé, nemocné jak u zvěře samčí (trofejové), samičí (holé) i mláďat a následně pak zvěř podle plánované věkové skladby.

Součástí naší činnosti je provozování sportovní myslivecké střelnice, která slouží nejenom našim členům k výcviku ve střelbě a zacházení se zbraní, ale i členům okolních mysliveckých sdružení.

Po několikaleté odmlce jsme opět začali pořádat myslivecký ples, který dovolím si říct, má stále velmi dobrou kulturně společenskou roveň. S klesající úživností honitby (neobdělávání půdy a pěstování kulturních plodin) se zhoršují i životní podmínky pro zvěř. Tuto problematiku řešíme zakládáním mysliveckých políček, kde vysazujeme topinambury a obiloviny. Zajištění kvalitního sena pro zimní přikrmování je každoroční samozřejmostí.

Myslivost je proto stále více náročnější jak časově, tak i po stránce finanční. Děkuji proto všem sponzorům — přátelům přírody a myslivosti za pomoc materiální případně finanční. I oni mají svůj podíl na zachování přírodního prostředí a vytváření podmínek pro život zvěře.

KONTAKTNÍ ADRESA:

MS NIVA Bojkovice
Karel Blahušek, předseda sdružení
Bojkovice
687 71 Bojkovice
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Petra Stojaspalová (MÚ Bojkovice) org. 56, 16.06.2005 v 07:04 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání