MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Loučka [ Město nebo obec ]

Stručný geografický přehled
Obec leží v nadmořské výšce 410 m n. m. při železniční trati Kojetín - Valašské Meziříčí - Ostrava ve vzdálenosti asi 4 km jižně od Kelče v podhůří Hostýnských vrchů, jihozápadně od Valašského Meziříčí, směrem k Bystřici pod Hostýnem. Nedaleko za obcí pramení říčka Loučka, tekoucí dále údolím směrem k Valašskému Meziříčí. Potok Loučka u bývalého mlýna přibírá z pravé strany Podolský potok. Vedle mlýna se rozprostírá rybník o rozloze asi 5000 m2, který je soukromým vlastnictvím. Nejvyšší vrchol katastru obce je Hradiště (605 m), jižně od vesnice.

Údaje o vzniku a významných historických událostech
První historická zpráva o Loučce pochází z roku 1307. Obec byla samostatným lenním statkem olomouckých biskupů. V 19. Století vedli občané spory s vrchností o dosud nedílné lesy. Posledním majitelem panství byl od roku 1í30 Tomáš Baťa, jemuž majetek byl zkonfiskován 26. Května 1945.

Školství
První zmínka o škole spadá do období kolem roku 1779. V roce 1928 byla postavena nová budova obecné školy (dnešní mateřská škola), po roce 1945 zde vznikla měšťanská škola; nová budova pro základní školu byla otevřena v roce 1963.

Kulturní a historické památky
V obci se nachází zajímavý zámeček - venkovské sídlo malých rozměrů barokní architektury z poloviny 18. století s areálem parku.

Zajímavosti:
- zámeček - venkovské sídlo malých rozměrů barokní architektury z poloviny 18. století s přírodně-krajinářským parkem, farním kostelem Dobrého pastýře z r. 1778 a vstupní bránou z doby kolem pol. 18. století.
- Místní částí Lázy vede značená turistická trasa Valašské Meziříčí - Troják - Tesák - Bystřice pod Hostýnem, Držková, Hošťálková.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.obecloucka.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 18.11.2021 v 23:22 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání