MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Sovolusky [ Město nebo obec ]

Sovolusky
Rybník
Ves je písemně zmíněna již roku 1360. V roce 1544 jsou Sovolusky uváděny jako součást žehušického panství. V roce 1923 je první záznam v Pamětní knize obce Sovolusky. Tehdy měla obec 38 popisných čísel se 196 obyvateli a politicky náležela k Čáslavi. Okolní lesy byly pod lesní správou obce Litošice a patřily šlechtickému rodu Thunů. Jejich velké plochy však byly zcela zničeny velikou smrští, která se přes Sovolusky přehnala v roce 1929. V roce 1926 se v sovoluském katastru také hledala ruda a našlo se malé množství rudy magnetové.
Nedaleko obce se nachází přírodní památka Skalka u Sovolusk. Jedná se o zvláštní útvar, který vytvořila spilitová láva ve velmi dávné geologické minulosti naší země. Asi před 560 milióny let se podrala až na zemský povrch a prudce zchladla v kontaktu se studenou mořskou vodou do podoby polštářů. Sovoluský suk se zachoval díky tvrdosti hornin, ze kterých je složen, zatímco okolní měkčí horniny byly časem oderodovány. V minulosti se zde těžil kámen. Opuštěný lom a okolní skalky jsou zarostlé spontánně vzniklými porosty charakteru habřiny.
V bylinném patře převažují teplomilné druhy rostlin jako např. bukvice lékařská, ostřice chlumní, smldník jelení, mochna šedavá a další. Celkem se v této lokalitě nachází 168 druhů rostlin, z nichž výskyt některých pozoruhodnějších druhů může být motivací pro vyhlášení ochrany nejen z hlediska geologického, ale i po stránce botanické.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Obec Sovolusky
Sovolusky 35
535 01 Přelouč
Česko (CZ)
tel: (+420) 466977329

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.sovolusky.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 07.08.2022 v 10:41 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání