MAS Region Kunětické hory

 
en 

Menu

Bělá pod Bezdězem [ Město nebo obec ]

Město bělá pod Bezdězem leží na okraji Středočeského kraje, přibližně 15 km od Mladé Boleslavi směrem na Doksy a Českou Lípu. Rozprostírá se mezi lesy v nadmořské
výšce 300 m.

Ve svém názvu má město horu Bezděz, pod níž je ves stejného jména.

V rozkvětu této vesnice však bránil nedostatek pitné vody. Proto v roce 1304 vydal Hynek Berka z Dubé příkaz ke stavbě nového města při potoku Bělá. Po dokončení, v roce 1337, byla na město, původně nazvané Nový Bezděz, přenesena řada práv a privilegií.

V současné době má Bělá pod Bezdězem necelých 5 000 obyvatel. Spádově se k městu řadí i několik okolních vesnických celků. Hlinoviště, Bezdědice a Břetinka. Poslední jmenovaná je od roku 2001 vyhlášena jako vesnická památková zóna.

Město žije bohatým kulturním životem. Dlouholetou tradici zde má také sport. Především oddíl házené a oddíl kopané. Ve městě působí i další sportovní oddíly - stolní tenis, cyklisté, gymnastky, korfbal a několik let zde působí turistický oddíl KČT Mladá Boleslav.

Řada turistických cest, vedoucích okolními lesy, splňuje požadavky i nejnáročnějších milovníků přírody. V současné době vznikají nové značené cyklotrasy bývalým vojenským prostorem Ralsko, které spojují oblast kolem Máchova jezera a kraj v Podještědí.

Bělá pod Bezdězem patří mezi města zajímavá a přitažlivá.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mubela.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 18.10.2021 v 18:18 hodin

Aktuality

Rozšířené vyhledávání